Veteriner Hekimlerin Hak Mücadelesi
Saygılı; Sağlık hizmetleri bir bütündür bölünemez
Veteriner Hekimlerin Hak Mücadelesi
Sağlık personellerine fiili hizmet zammı verilmesini ön gören yasal düzenlemeye veteriner hekimleri dahil edilmemesine tepki gösteren Antalya Veterinerler Odası Başkanı Saygılı, 2008 yılında elerlinde alınan fiili hizmet zammını veteriner hekimlerini de dahil edilmesini istiyor.--
Tüm sağlık personellerine (hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist vb.) yılda 60 gün yani her yıl 2 ay fiili hizmet zammı verilmesini öngören yasal düzenleme torba yasa girdi. Ancak torba yasaya veterinerleri dahil edilmemesi tepkilere neden oldu. Antalya Veterinerler Odası Başkanı Muammer Saygılı, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle elerinde alınan fiili hizmet zammını yapılan yasla düzenlemeyle yeniden kendilerine verilmesini istiyor.
Bunun için oda olarak büyük bir mücadele içerisinde olduklarını kaydeden Saygılı, veteriner hekimler, hizmetlerini köy ve ahir şartlarında zorlu bir çalışma ortamında yapıyorlar. En önemlisi veteriner hekimleri 200 den fazla zoonoz hastalık riski altında bulunuyor. birçok hekim arkadaşımız hayvan ısırmalarında yaralanmıştır. Ayrıca köylerde ahır şartlarında birçok hekim arkadaşımız hayvanların darbelerine maruz kalıp yaralanmıştır. Bu zorlu şartlarda çalışmalarını yürüten veteriner hekimlerimiz, 2008 yılına kadar yılda 2 ay fiili hizmet zammını alıyorlar” diye konuştu.
SAĞLIKTA VETERİNER AYRIMCILIĞI
Saygılı, her gün onlarca tehlikeyle baş başa kalan veteriner hekimlerin çalışma alanı riskli hizmet alanı olarak görünememesinin kabul edilmez olduğunu ifade etti. Salgın, “5510 sayılı SGK kanununun 40. maddesinde 17.4.2008 tarihinde yapılan değişiklikle salgın, bulaşıcı ve parazit er hastalıklarla mücadele hizmetleri, tüm itirazlarımıza rağmen, riskli hizmet alanı olarak değerlendirilmeyerek fiili hizmet kapsamı dışında bırakılmıştır. TBMM ye sevk edilen torba yasayla, sağlık çalışanlarının özlük haklarında yapılacak iyileştirmelerle ilgili bazı bilgiler yer almaktadır. Ve bu iyileştirmelerin, beşeri hekimler ile diş hekimlerini kapsadığını belirtilmektedir. Oysa veteriner hekimler de 657 sayılı Kanun kapsamında beşeri hekimlerle birlikte "Sağlık Hizmetleri" sınıfında, aynı özlük haklara sahip olarak yer almaktadır” diye konuştu.
ANAYASA AYKIRI!
Sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğunu kaydeden Saygılı, veterinerliği sağlık hizmetlerinden ayrılması anayasa aykırı olduğu ifade etti. Saygılı, “Sağlık hizmeti alanında, benzer görev ve sorumluluk üstlenen ve ortak çalışmalar yürüten iki mesleğin özlük hakları yönünden eşit haklara sahip olması gerekir. Bu aynı zamanda Anayasal bir haktır. Ancak; Bu güne kadar yapılan tüm düzenlemelerde hayvan sağlığı hariç tutularak veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmıştır. Sağlık alanında çalışanlarla ilgili yapılacak özlük hakları düzenlemelerinde, hayvan sağlığı alanında çalışan personel de dahil edilmelidir. Aksi durumda, Anayasaya aykırı bir düzenleme ortaya çıkacaktır” dedi.
KAZANILMIŞ HAKLARINI TALEP EDİYORLAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslen Saygılı, “Adil bir yasal düzenleme yapılacaksa; ülkenin en ücra köşesine kadar, zor şartlarda hizmet götüren ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda "Sağlık Hizmetleri Sınıfında" yer alan; hayvan sağlığı ve gıda güvenliğinde; halk sağlığının filtresi görevini yürüten veteriner hekimlerinde 5510 sayılı kanunda yapılacak değişiklikte, beşeri sağlık hizmetleri ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Sağlık Bakanımız, sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi ile ilgili düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı kapsamına sağlık hizmetleri sınıfında yer alan veteriner hekimlerde dâhil edilmelidir.Biz veteriner Hekimler olarak 2008 yılında 5510 Sayılı yasada yapılan değişiklikle elimizden alınan kazanılmış hakkımız olan fiili hizmet zammının yeniden verilmesini talep ediyoruz” dedi.