ÇAĞDAŞ, SAYGIN VE STRATEJİK BİR MESLEĞİN ODASI
'Kesimden 12 Saat Önce Kurbana Yem Vermeyin'
Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, Kurban Bayramı'nda etlerin kalitesi açısından kesiminden en az 12 saat öncesine kadar kurbanlık hayvana yem verilmemesi ve hayvana kötü muamele edilmemesi uyarısında bulundu.
Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, Kurban Bayramı'nda etlerin kalitesi açısından kesiminden en az 12 saat öncesine kadar kurbanlık hayvana yem verilmemesi ve hayvana kötü muamele edilmemesi uyarısında bulundu.
Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye'de 2 milyonu küçükbaş, 600 bin de büyükbaş olmak üzere toplam 2 milyon 600 bin hayvanın kesileceği tahminini aktaran Saygılı, kesim için bazı uyarılarda bulundu. Saygılı, kesim öncesi kurbanlıkların yorgun olmaması ve kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yalnızca su verip yem verilmemesinin, etlerin kalitesini olumlu etkileyen başlıca faktör olduğunu söyledi.
Muammer Saygılı, "Yorgun hayvanların hemen kesilmesiyle kanı tamamen akıtmak mümkün olmayacağı için, etler dayanıksız olacak ve çabuk bozulacaktır. Kurbanlığı kesim öncesi strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerekir" dedi.
İŞKENCE-EZİYET ETMEYİN
Muammer Saygılı, kesim yerinin temiz ve akan su olan bir yer, kesim yapan kişinin de sağlıklı ve temiz olması gerektiğini hatırlattı. Saygılı, "Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmeli. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence ve eziyet edilmemeli. Kesim mümkünse askıya alınarak yapılmalı. İç organlar, yüzme işini takiben en kısa sürede çıkartılmalı."
SAKATAT UYARILARI
Saygılı, hayvanın sakatatlarıyla ilgili ise şunları söyledi:
"Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, hasta ve süt bulunan memeler karkastan uzaklaştırılmalı. Kist riski nedeniyle akciğer ve karaciğer, köpeklere verilmemeli. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmeli. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkartılmalı."
ÇEVREYİ KİRLETMEYİN
Muammer Saygılı, kurban atıklarının da çöp varillerine ve çevreye gelişigüzel atılmaması, kanalizasyon kanallarına dökülmemesi uyarısında bulundu. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıkların sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde, derin çukurlara gömülmesi gerektiğine işaret eden Saygılı, bulaşmayı önlemek için taşıma araçları, kesim aletleri, makine ve çalışma yüzeylerinin temizliğinin sağlanması gerektiğini anımsattı ve kaba kirlerin temizlenmesinin ardından dezenfektan madde ya da çamaşır suyu kullanılmasını önerdi.
ETLERİN MUHAFAZASI
Muammer Saygılı, kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması ve önce güneş görmeyen, 14 derecenin altındaki serin bir yerde hava alması sağlanarak saklanması, kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesinin beklenmesi gerektiğini söyledi. Bu sürenin 5-6 saati geçmemesi gerektiğini belirten Saygılı, etlerin daha sonra buzdolabına kaldırılması tavsiyesinde bulundu.
Muammer Saygılı, "Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabında poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır" diye konuştu.
Kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gün olduğunu anımsatan Saygılı, bu sürenin kıymada genellikle 3 gün olduğunu aktardı. Saylgılı, daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etlerin derin dondurucuda eksi 18 derecede saklanması gerektiğini kaydetti.